Spóźnienie na umówione spotkanie jest uważane w Chinach za zachowanie wielce obraźliwe, dlatego przed spotkaniem należy wciąż pod uwagę wszystkie możliwe czynniki, takie jak korki na drogach czy zmiana miejsca spotkanie.
Chińskie urzędowe i biznesowe godziny pracy trwają od 8.00 do 17.00. Większość pracowników w Chinach przestrzega przerwy obiadowej w godz. 12.00 – 14.00 - w tym czasie dochodzi do wielu spotkań biznesowych, mających na celu zacieśnić więzi między potencjalnymi partnerami biznesowymi. Należy jednak wziąć pod uwagę, że wiele spotkań odbywa się także wieczorami.
Trzeba być przygotowanym na to, że kiedy jedziemy zwiedzić fabrykę, kontrahent może nas zaprosić na wspólny posiłek i nie wypada mu odmówić. Wspólne posiłki są niezwykle ważną częścią chińskiej kultury biznesu, ponieważ łączą się z zacieśnianiem więzi, tzw. guanxi (关系) i budowaniem stałych relacji biznesowych.
Z reguły spotkania rozpoczynane są od mowy powitalnej ze strony chińskich gospodarzy. Przemawia szef delegacji, zwracając się do swojego odpowiednika wśród gości. Przemówienie zwykle kończy się oklaskami oraz toastem wzniesionym przez gospodarza. Należy pamiętać, że alkohol to stały punkt chińskich spotkań biznesowych.
Dania zamawia gospodarz - w dobrym tonie jest spróbować każdej potrawy na stole, a na koniec zostawić trochę jedzenia na talerzu. Nikt nie zamawia osobnego posiłku, ponieważ w Chinach króluje zasada dzielenia się jedzeniem z wszystkimi przy stole.
Rozmowa najpierw koncentruje się na tematach zastępczych i błahych, aby wytworzyć przyjazną atmosferę i „rozluźnić” gości. Popularnymi tematami są zagadnienia ogólne takie jak wrażenia na temat chińskiego jedzenia, chińskich miast lub pytania o życie prywatne – żonę, męża, dzieci. Z tego powodu nie powinniśmy być zaskoczeni z pozoru przyjacielską pogawędką ze strony potencjalnego partnera biznesowego. Przechodzenie od razu do interesów może być postrzegane jako bardzo nieuprzejme.
Bezpośredniość nie jest mile widziana. Krytyka może zostać przemilczana, ale nie zapomniana. Chińczycy zwykle nie mówią „nie” wprost, używają za to zwrotów w rodzaju „wezmę to pod uwagę” bądź „przemyślę to”.
Spotkanie może trwać stosunkowo długo, szczególnie jeśli odbywa się w restauracji, nie należy jednak okazywać zniecierpliwienia. Koniec spotkania zarządzany jest przez gospodarza spotkania. On także płaci za jedzenie i alkohol, oczekując, że następne spotkanie będzie zorganizowane oraz opłacone przez gości. System dzielenia się kosztami posiłku nie jest popularny w Chinach; zastępuje go system opłacania spotkań przy jedzeniu na zmianę.