Poradniki - Podejmowanie gości

Podejmowanie gości

  • W trakcie wspólnych imprez nie rozmawia się o interesach.
  • Z reguły bankiety mają miejsce w restauracjach i rozpoczynają się w godzinach 17.30- 18.00, trwając ok. 2 godziny. Powitanie gości następuje u wejścia do restauracji.
  • Gospodarz daje sygnał do rozpoczęcia konsumpcji poprzez wzniesienie pierwszego toastu a następnie przez nałożenie na talerz gościa honorowego porcji najlepszego dania znajdującego się na stole.
  • Zwyczajowo, gospodarz zamawia potrawy w ilości znacznie przekraczającej możliwości konsumpcji osób przy stole. Chodzi bowiem o to, aby powstało wrażenie obfitości, aby dużo jedzenia pozostało po posiłku.
  • W trakcie posiłku zwykle serwuje się ok. 20 – 30 dań. Każdego z nich należy skosztować w niewielkiej ilości. Za wyjątkiem zupy, goście sami nakładają na talerze.
  • W trakcie posiłku następują częste toasty.
  • Należy wychwalać smakowitość potraw.
  • Kończąc posiłek nie należy talerza opróżniać całkowicie. Mogło by być to odebrane przez gospodarza jako zniewaga sugerująca, że podano zbyt mało jedzenia.
  • Siorbanie i bekanie przy stole jest powszechnie przyjęte i postrzegane jako dowód uznania dla smakowitości potraw.
  • W czasie posiłku spożywany jest alkohol, nieraz w znacznych ilościach. W trakcie tych zakrapianych kolacji często powstają bezcenne okazje do zawierania bliższych znajomości z gospodarzami, tak istotnych w rozwijaniu interesów Chinach.
  • Osoby nie spożywające alkoholu powinny zawczasu przygotować sobie wiarygodną wersję wytłumaczenia swej postawy w tym zakresie.