Bez wizy do Chin

Od 1 maja 2018 roku Chińska Republika Ludowa liberalizowała przepisy wizowe dla obcokrajowców, odwiedzających to państwo w celach turystycznych. Przede wszystkim, Polacy planujący wyjazdy do Chin muszą uzyskać stosowną wizę wjazdową. Poza Hainanem nie ma potrzeby jej posiadania w przypadku tranzytu przez terytorium Chin (do 24 godzin) oraz, po spełnieniu dodatkowych warunków, w razie krótkoterminowych pobytów (72 lub 144-godzinnych) w kilkunastu wybranych metropoliach chińskich m.in. w Pekinie, Szanghaju, Chengdu czy Kantonie. Jak to jednak wygląda w praktyce i czy rzeczywiście można jechać bez wizy do Chin?

bez wizy do Chin

Czy możliwy jest wyjazd bez wizy do Chin?

Wiza do Chin to podstawowa formalność, o której należy pamiętać planując wyjazd do Chin. Istnieją jednak możliwości, by wjechać bez wizy do Chin. Pierwszą opcją jest opuszczenie lotniska (także portu, dworca) w czasie oczekiwania na tranzyt. Polska znajduje się również wśród państw, których obywatele mogą odwiedzić chińską prowincję Hainan bez konieczności wyrabiania wizy.

Podróż bez wizy do Chin – 144 godzinna wiza tranzytowa

Osoby oczekujące na międzynarodowe połączenia lotnicze, kolejowe, jak również morskie w portach wymienionych w poniższej tabeli mogą opuścić lotnisko na podstawie krótkotrwałego zezwolenia, które uzyskuje się bezpośrednio przy odprawie paszportowej. We wskazanych miejscach władze chińskie określiły okres ważności zezwolenia na tranzyt do 144 godzin (jednak bez prawa opuszczania obszaru administracyjnego danego miasta lub prowincji). O stosowne pozwolenie uprawniające do opuszczenia lotniska, portu jak również dworca, należy ubiegać się w specjalnie wyznaczonym do tego miejscu, przed przekroczeniem granicy.

Ostateczna decyzja o udzieleniu pozwolenia na pobyt oraz o długości udzielonego pozwolenia należy do chińskiej Straży Granicznej.

L.p.  Nazwa portu Miasta

Zakres terytorialny pozwolenia

 

1 Shanghai Pudong International Airport

 

Szanghaj  

 

 

 

 

 

 

 

Miasto Szanghaj

Prowincje: Jiangsu, Zhejiang

Shanghai Hongqiao International Airport

 

Shanghai Railway Station

 

Shanghai Port International Cruise Terminal

 

Shanghai Wusongkou International Cruise Terminal

 

Nanjing Lukou International Airport

 

Prow. Zhejiang

Miasto Nankin

Hangzhou Xiaoshan International Airport

 

Prow. Zhejiang

Miasto Hangzhou

 

2 Beijing Capital International Airport

 

Pekin  

 

 

 

 

 

 

Miasta: Pekin, Tianjin

Prowincja: Hebei

Beijing West Railway Station

 

Tianjin Binhai International Airport

 

Tianjin
Tianjin International Cruise Home Port

 

Shijiazhuang Zhengding International Airport

 

Prowincja Hebei

Miasto Shijiazhuang

 

Qinhuangdao Port

 

Prowincja Hebei

Miasto Qinhuangdao

 

3 Shenyang Taoxian International Airport

 

Prowincja Liaoning

Miasto Shenyang

 

 

 

Prowincja Liaoning

Dalian Zhoushuizi International Airport

Prowincja Liaoning

Miasto Dalian

Aktualizacja: od 2019 roku pobyt w Chinach w ramach 144-godzinnej wizy tranzytowej obowiązuje na terenie kolejnych pięciu miast. Są to Xiamen, Qingdao, Wuhan, Chengdu i Kunming. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

144 godzinna wiza tranzytowa – warunki:

  • nie można opuścić granic zwiedzanego miasta
  • na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego (ponieważ jest to wiza tranzytowa, nie można przylecieć z i lecieć następnie do tego samego miasta (w praktyce – kraju). Czyli jeśli startowaliśmy w Warszawie, to jeśli pokaże się bilet powrotny do tego miasta – nie uzyska się zezwolenia na wjazd. Można natomiast spróbować przesiadki. Transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h – NRT – PVG 144h – WAW)
  • można zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
  • podróż nie musi być na jednym bilecie
  • można opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin i np. udać się do HKG
  • istnieje możliwość tranzytu przez kilka lotnisk w Chinach, ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
  • w przypadku pobytu z noclegiem, podróżny zobowiązany jest do zarejestrowania miejsca swojego pobytu. Zgłoszenia należy dokonać w hotelu (rejestracji dokonuje hotel w momencie okazania dokumentu podróży i wypełnienia karty zameldowania w hotelu) lub na jednym z posterunków policji w przypadku zakwaterowania poza hotelem.

Wymagane dokumenty:

Podróżny ubiegający się o pozwolenie powinien przedstawić ważny jeszcze przez co najmniej 3 miesiące paszport lub inny międzynarodowy dokument uprawniający do podróży oraz bilet na dalszy odcinek bezpośredniej podróży do kraju trzeciego.

Wyjazd bez wizy do Chin – 72 godzinna wiza tranzytowa

Od 1 stycznia 2014 roku, władze Chin zniosły obowiązek posiadania wizy wjazdowej dla obywateli 51 państw (w tym Polski), którzy planują spędzić w określonych miastach ChRL nie więcej niż 72 godziny, w ramach lotniczego, międzynarodowego tranzytu. Warunkiem opuszczenia lotniska będzie posiadanie biletów lotniczych na dalszą podróż oraz dokumentu tożsamości.

O tzw. TWOV (Transit Without Visa) można się starać po przylocie do:

Pekinu (Beijing Capital International Airport),
Szanghaju (Shanghai Hongqiao International Airport lub Pudong International Airport),
Kantonu (Guangzhou Baiyun International Airport),
Chengdu (Chengdu Shuangliu International Airport),
Chongqing (Chongqing jiangbei International Airport),
Shenyang (Shenyang Taoxian International Airport),
Dalian (Dalian Zhoushuizi International Airport)

Szkolenie: Import z Chin

Hongkong i Makao

Osoby posługujące się w podróży polskim paszportem nie podlegają obowiązkowi uzyskania wizy do Hongkongu i Macau, jeśli:

– podróżują przez Hongkong lub Makao tranzytem, a także w przypadku gdy składają tam zwykłą wizytę służbową albo będą uczestniczyć w zawodach sportowych, odwiedzać rodzinę, zwiedzać itp.,

– ich każdorazowy pobyt nie będzie trwać dłużej niż 90 dni.

Wiza jest konieczna dla osób wyjeżdżających do Hongkongu na studia, praktyki, do pracy, do organizacji ekspozycji lub występów artystycznych, nawet jeśli okres pobytu nie przekroczy 90 dni.

Podróże do Hongkongu, Makao i Tajwanu traktowane są jak połączenie międzynarodowe. Z tego względu wyjazd z terytorium Chin kontynentalnych do Specjalnej Strefy Administracyjnej Hongkongu i/lub Makao traktowany jest jako opuszczenie granic ChRL i dlatego automatycznie anuluje ważność posiadanej wizy jednokrotnej. Planując podróż do tych miejsc, należy pamiętać, aby w chińskich urzędach konsularnych ubiegać się o wizę dwu- lub wielokrotną.

Hainan – jak wjechać bez wizy do Chin

Od 1 maja 2018 r. rozszerzono listę krajów, których obywatele będą mogli w ruchu bezwizowym odwiedzić wyspę Hainan, określaną często mianem „chińskich Hawajów”. Do tej pory takie zezwolenie posiadało jedynie 26 państw. Obecnie uprawnionych do skorzystania z tej opcji jest 59 narodowości, w tym także Polska. Wydłużono również okres pobytu – z dotychczasowych 15 do 30 dni. Jednakże warunkiem skorzystania z nowych zasad jest zarezerwowanie pobytu przez autoryzowane agencje turystyczne lub zarejestrowanie obecności w wyznaczonych biurach podróży (co najmniej 48 godzin przed przyjazdem). W rezultacie wciąż istnieje obowiązek sformalizowania przyjazdu do tej prowincji Chin. Wymagane dokumenty przy rejestracji: paszport, bilet w obie strony, rezerwacje hotelowe, a także plan podróży.

Lista agencji:

Hainan Classical Holiday Travel Service Co., Ltd. 海南经典假期旅行社

Tel: +86-898-66160197

Email: 1252301679@qq.com

Język obsługi: angielski

China Travel International Sanya Co., Ltd. 港中旅三亚旅行社有限公司

Tel: +86-898-186 8987 6969

Email: danny_ji@yeah.net

Język obsługi: angielski

Hainan Kangtai Travel Co., Ltd. 海南康泰旅游股份公司

Tel: +86-898-65250603

Email: ganm@wuaking.com

Język obsługi: angielski

Hainan Haoyang International Travel Service 海南豪阳国际旅行社

Tel: +86-898-66776932

Email: 123156383@qq.com

Język obsługi: angielski

Sanya Holiday International Travel Service 三亚昊利德国际旅行社

Tel: +86-898-8259286

Email: 852132464@qq.com; 178002739@qq.com

Język obsługi: rosyjski

Hainan Pearl River International Travel 海南珠江国际旅行社

Tel: +86-898-3102279

Email: 2473300635@qq.com

Język obsługi: rosyjski

Sanya Eden International Travel Co., Ltd. 三亚盛达国际旅行社

Tel: +86-898-88211008

Email: 2568851440@qq.com

Język obsługi: rosyjski

Liberalizacja polityki wjazdowej na Hainan przez władze chińskie ma na celu pobudzenie branży turystycznej na wyspie i przyspieszenie jej rozwoju gospodarczego. Do 2020 roku Hainan ma zostać również objęty specjalną strefą ekonomiczną. Ponadto planuje się wybudowanie tam największego na świecie portu wolnocłowego. Odwiedzający, chcący z Hainanu udać się do innych części ChRL lub przedłużyć pobyt, muszą jednak ubiegać się o wizę. Turyści planujący zmianę swojego miejsca pobytu na obszarze wyspy, są zobowiązani do zarejestrowania się na lokalnym komisariacie policji lub w centrum obsługi cudzoziemców w ciągu 24 godzin.
Szkolenie: Import z Chin